Stage - Reisverslag uit George, Zuid-Afrika van Erik Beeftink - WaarBenJij.nu Stage - Reisverslag uit George, Zuid-Afrika van Erik Beeftink - WaarBenJij.nu

Stage

Door: Beefie

Blijf op de hoogte en volg Erik

12 Maart 2011 | Zuid-Afrika, George

Naar een lekker ontbijt om 08:00 moesten we 2 uur rijden om naar de zee te gaan en daar dolfijnen en zeehonden te spotten. Onderweg zagen we behoorlijk grote krottenwijken met heel veel armoede. Toen we aankwamen kregen we uitleg en gingen meteen de zee op. Op de zee zagen veel dolfijnen en in mens veel luie zeehonden. Helaas hebben we geen walvis gezien. Naar dat we de zee op waren geweest gingen we naar een kleine markt in Knysa waar je allemaal zelfgemaakt dingen kon kopen.
Weekend, we werden door Telma( ook werkzaam voor de foundation) nog goed gewaarschuwd voor de criminaliteit die er in het weekend meer was dan door de weeks dit i.v.m. dat de mensen in het weekend veel meer alcohol drinken en heel agressief worden. Naar dat de helft van de groep ( vooral de dames ) waren afgeschikt van dit verhaal gingen we naar de slijterij om ons drinken te halen voor het weekend. De volgende dag konden we lekker uitslapen een rustige dag van maken en lekker naar de zee te gaan. Toen we bij ons huis waren was het echt prachtig weer, maar tot onze verbazing was het bij Victoria Bay (de plek waar we gingen zwemmen) niet zulk lekker weer als bij ons huis.
Zondag gingen we naar de kerk. Echt een heel groot verschil met de kerken die wij in Nederland hebben, veel meer soul en vrolijke mensen. Daarna konden we lekker niks doen bij ons zwembed zitten en lekker bruin worden. Rond een uur of half 4 kregen we een bericht van maggie(margreet) dat ze er zo aankwamen en een verrassing voor ons hadden. We gingen 4x4 rijden door een ruig gebied. Wel jammer, ik mocht niet meer rijden want ik had al wel wat biertjes gedronken bij het zwembad. Waar ik dacht dat we lekker konden scheuren reden door hoge heuvels met zandweggetjes. Waar wij met onze 4x4 auto wel door heen kwamen, kwam de auto van Christo er niet door heen. We zaten dus vast , maar niet zo klein beetje ook we konden nergens heen en met een uurtje of anderhalf of 2 werd het al donker dus we moesten snel wezen. Naar veel duwen en trekken kwamen er nog niet uit. We moesten dus touw gaan halen ergens, Met hoge snelheid reden we naar Christo zijn huis om te kijken of hij touw thuis had. Maar nergens geen touw te vinden natuurlijk. Christo had een vriend gebeld om goed touw te brengen, dat wou die wel doen. Toen wij terug reden zagen we wat touw om een plaatselijke dixie die we goed konden gebruiken. Uiteindelijk hebben we de auto eruit gekregen en zijn nog door een super mooie omgeving naar huis gereden.

Maandag: de eerste stage dag.
Naar dat baukje om ons 06:30 had wakker gemaakt gingen we weg. In het begin dacht ik dat we met alleen de economie jongens bezig gingen. Dat bleek niet zo te wezen. We werden per 3 personen verdeeld over verschillende scholen. Ik mocht samen met Maartje Kolkman en Tjerk naar de Olympia skool. Olympia skool is een school voor mensen die bijna niet kunnen lezen of schrijven. Ik mocht beginnen bij een klas die dit jaar moet afstuderen. Toen ik binnenkwam en een tijdje had geluisterd verbaasde ik mij zeer over het niveau van de leerlingen, hoewel ik wel wist dat ze niet goed konden lezen en schrijven. Maar omdat dit het laatste jaar van hun was dacht ik dat ze wel wat meer konden. Naar de pauze kregen we een eerste jaars groep met ongeveer de leeftijd van 14 jaar. Van die groep konden er maar 2 leerlingen lezen.
Om 12 uur waren we vrij en gingen we naar de Mall (soort van paddepoel, maar dan 10x mooier) om inkopen te doen voor de week. De rest van de week op school hebben we veel niks gedaan behalve dan met leeraren praten en rondkijken op de school. Vrijdag gingen de atleten naar Kaapstad voor een cricket toernooi. Ook gingen een aantal leerling weg voor een touwtrek toernooi. De leerlingen die wel naar school moesten vonden het niet eerlijk dat zij wel les moesten volgen dus vertikte ze het om de les te volgen. We hadden dus alleen film gekeken en waren om half 11 al klaar. Vrijdag middag hebben we een vergadering gehad over hoe alles gaat en wat iedereen er van vindt. Bijna alle economie studenten vond het niet super leuk,(waaronder ik ook) dit omdat wij voor de klas moesten staan en daar niet voor hadden gestudeerd. Dit wisten Elrico, Christo, Meggie, Telma en Arourra al wel. Dus hadden ze al iets anders voor ons bedacht. Maandag gaan we samen met Christo economische dingen doen en in praktijk brengen in de sloppenwijken. Wat we precies gaan doen weten we nog niet precies. Persoonlijk heb ik daar dus veel meer zin in.
Gister gingen we met een grote groep snoek braaien( bbq) dat is de specialiteit van de Westkaap, was echt super lekker.

Binnenkort komt er weer verslag van de nieuwe stage en belevenissen.

Tot snel

• 14 Maart 2011 - 09:51

O. En O. B.:

Nou Erik, je begint, geloven we, te merken hoe de wereld daar in elkaar zit. Aan de ene kant mooie natuur die je ook parten kan spelen (niet verder kunnen met je auto) en aan de andere kant veel armoede en gebrek aan kennis.
    Maar wat gaan jullie nu precies doen?
    Heeft "het voor de klas staan" of in de sloppenwijken iets doen te maken met Barts' Foundation?
    En voor de dingen die je minder leuk vindt: die vind je bij alles wat je (moet) doen en daarvoor geldt "aanpassen aan de omstandigheden".
    hartelijke groet en maak er wat van.

• 15 Maart 2011 - 11:42

Fleur Renkema:

hey, denk je wel aan me daar.. far away?? we kunnen (bijna) niet zonder je :'(
    XX Fleur